Leírásunkból meg tudhatod, hogy a házi bolognai szószt télire hogyan tudjuk eltenni. A nyári bolognai ragut nagyon jól tudjuk tartósítani, befőzni a vitaminban szegény napokra. Az eltevéshez mindenképpen készíts elő egy turmixgépet és befőttes üvegeket, amibe a frissen főzött bolognai szószt eltesszük. Lássuk is melyek a hozzávalók és mik azok a lépések, amelyekkel a házi bolognai szószt télire tartósítjuk.

Hozzávalók: (kb. 5-6 főre való mennyiség)
- 2 kg paradicsom
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyem
- 1 kis fej zeller
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 zöld paprika (lehet kápia is)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- babérlevél összemorzsolva vagy darálva
- rozmaring ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
- majoránna ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- 1 csomag Lucullus nátrium benzoát tartósítószer
Elkészítési idő:
- kb. 100 perc
Elkészítés menete:
- Paradicsom előkészítése: A friss paradicsomunkat ledaráljuk, apróra aprítjuk.
- Zöldségek előkészítése: A sárgarépát, petrezselymet, zellert, zöldpaprikát, vöröshagymát az összes zöldséggel együtt lereszeljük. Ezután étolajon megpároljuk, majd leturmixoljuk. Az így kapott zöldséges mixet a paradicsomhoz öntjük.
- Fűszerezzük, ízlés szerint só, őrölt babérlevél, bors, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, oregánó hozzáadásával. Majd kevés cukrot teszünk bele a paradicsom sűrítése miatt.
- Az így kapott szósz kb. 30-35 percig főzöm, majd pedig beletesszük a tartósítószert a csomagban leírtak szerint. (nátrium benzoát tartósítószer )
- A darált hús előkészítése: A darált húst átfuttatom zsíron, amíg elszíneződik, utána ráöntök egy üveg szószt és készre főzöm a húst benne.
A házi bolognai szósz széles körben felhasználhatjuk a hideg téli napokon. Ilyenkor jó elővenni és felhasználni, akár bolognai pizza, bolognai spagetti vagy más bolognai recept elkészítéséhez. Reméljük receptünkkel, leírásunkkal sokat segítettünk.
Jó befőzést kívánunk!