Bolognai szósz házilag télire

Leírásunkból meg tudhatod, hogy a házi bolognai szószt télire hogyan tudjuk eltenni. A nyári bolognai ragut nagyon jól tudjuk tartósítani, befőzni a vitaminban szegény napokra. Az eltevéshez mindenképpen készíts elő egy turmixgépet és befőttes üvegeket, amibe a frissen főzött bolognai szószt eltesszük. Lássuk is melyek a hozzávalók és mik azok a lépések, amelyekkel a házi bolognai szószt télire tartósítjuk.

Bolognai szósz télire elrakása
  • 2 kg paradicsom
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 kis fej zeller
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 zöld paprika (lehet kápia is)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • babérlevél összemorzsolva vagy darálva
  • rozmaring ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • kakukkfű ízlés szerint
  • oregánó ízlés szerint
  • majoránna ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • 1 csomag Lucullus nátrium benzoát tartósítószer
  • kb. 100 perc
  • Paradicsom előkészítése: A friss paradicsomunkat ledaráljuk, apróra aprítjuk.
  • Zöldségek előkészítése: A sárgarépát, petrezselymet, zellert, zöldpaprikát, vöröshagymát az összes zöldséggel együtt lereszeljük. Ezután étolajon megpároljuk, majd leturmixoljuk. Az így kapott zöldséges mixet a paradicsomhoz öntjük.
  • Fűszerezzük, ízlés szerint só, őrölt babérlevél, bors, bazsalikom, majoránna, kakukkfű, oregánó hozzáadásával. Majd kevés cukrot teszünk bele a paradicsom sűrítése miatt.
  • Az így kapott szósz kb. 30-35 percig főzöm, majd pedig beletesszük a tartósítószert a csomagban leírtak szerint. (nátrium benzoát tartósítószer )
  • A darált hús előkészítése: A darált húst átfuttatom zsíron, amíg elszíneződik, utána ráöntök egy üveg szószt és készre főzöm a húst benne.

A házi bolognai szósz széles körben felhasználhatjuk a hideg téli napokon. Ilyenkor jó elővenni és felhasználni, akár bolognai pizza, bolognai spagetti vagy más bolognai recept elkészítéséhez. Reméljük receptünkkel, leírásunkkal sokat segítettünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük