Szaftos bolognai lasagne elkészítése, lasagne recept

Ez a recept a bolognai lasagne készítésének besameles spenótos változatát mutatja be. A bolognai lasagne az egyik legtradicionálisabb olasz étel, már a középkori krónikák is említik a lasagne receptjét. Egyesek szerint etruszk eredetű, mások arab vagy perzsa eredetűnek gondolják az ételt. A lasagne igazán akkor finom, ha a bolognai szószt magunk készítjük és spenótos besamel mártással ízesítjük. Próbáld ki ezt receptet és vendégeld meg családodat ezzel a finom fogással!

Bolognai lasagne recept besamellel
  • 15 dkg darált marhahús
  • 15 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg zeller
  • 5 dkg spenót
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • só és őrölt bors
  • 200 g lasagne tészta (12 lap)
  • 1,3 dl passzírozott paradicsom
  • 1 dl vörösbor
  • 2,5 dl víz (kb.)
  • 6 evőkanál vaj
  • 7,5 dl tej
  • 8 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 50 g parmezán sajt (reszelt)
  • kb. 150 perc (főzéssel és előkészítéssel)
  • Készítsük el a bolognai-szószt:
    • Forrósítsunk fel az olívaolajat közepes lángon, amin pirítsuk üvegesre a hagymánkat a csíkokra vágott zellerrel és répával együtt.
    • Adjuk hozzá a darált sertés és marhahús és barnulásig pirítsuk. Öntsük rá a vörösbort, fűszerezzük sóval, borssal, és főzzük el a levét.
    • Tegyük kislángra, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a vizet.
    • Főzzük így kb. 40 percig, és adagoljunk hozzá vizet, ha túlzottan besűrűsödne.
  • Készítsünk béchamel-szószt:
    • olvasszunk vajat serpenyőben, adjuk hozzá a lisztet és kevergessük 1 percig kis lángon.
    • Adjuk hozzá a tejet, forraljuk fel és sűrűsítsük be, szintén folytonos kavargatás mellett.
    • Fűszerezzük sóval és szerecsendióval.
  • Az előkészített spenótot főzzük forró sós vízben 2-3 percig, utána nyomkodjuk ki belőle a vizet egy konyharuhával, majd aprítsuk fel kisebb darabokra.
  • Vegyünk egy nagyobb, kivajazott tűzálló tálat, öntsünk az aljára egy adag bolognai szószt, szórjuk meg reszelt parmezánforgáccsal, spenóttal, majd helyezzünk rá egy réteg lasagne tésztalapot. 
  • Ezután következik a béchamel-szószos réteg, ugyanígy sajttal megszórva, majd megint a húsos, némi spenót, és így tovább, amíg el nem fogy.
  • Tésztaréteggel fejezzük be, öntsük rá a fennmaradó szószt, és helyezzünk a tetejére kisebb vajdarabokat is. Előmelegített sütőben süssük kb. 200 fokon 30 percig, amíg a teteje aranybarnára nem sül.
  • A sütőből kivéve pihentessük-hűtsük 15 percig, majd tálaljuk.

Olaszország bizonyos részein a pestós szósszal töltik meg a tésztalapokat, míg máshol túróval, húsgolyókkal, főtt tojással, sajttal és zöldségekkel gazdagítják. Van elsőre talán meglepően hangzó tengeri herkentyűs lasagne verzió is, amihez túrót, parmezánt és spenótot adnak.

Bizony, kevesen tudják, hogy ez a jellegzetes étel bizony már Ciceró idejében is létezett, sőt, a híres szónok egyik legkedvesebb fogása volt.