A bolognai ragus sült polenta egy ínycsiklandó olasz étel, amely a polenta ropogós textúráját ötvözi a gazdag, paradicsomos-húsos raguval. Ez a fogás tökéletes választás ebédre vagy vacsorára, hiszen laktató és könnyen elkészíthető. A polentát először megfőzik, majd szeletekre vágva sütőben vagy serpenyőben ropogósra sütik. A bolognai ragu klasszikus receptje darált húsból, paradicsomból, hagymából és fűszerekből készül, amelyet lassan főzve érnek el a tökéletes ízhatást.

Mi a sült polenta?
A sült polenta egy kukoricalisztből vagy kukoricadarából készült étel, amelyet először vízben vagy tejben megfőznek, majd kihűlés után szeletekre vagy kockákra vágva serpenyőben, sütőben vagy grillen ropogósra sütnek. Az eredeti polenta egy sűrű, krémes állagú köret, amely az olasz konyhában nagyon népszerű. A sült polenta remekül passzol ragukhoz, sajtokhoz, zöldségekhez és akár mártogatósokhoz is.
Hozzávalók: (4 személyhez)
- 3 dl polenta (kukoricadara)
- 7,5 dl húsleves
- 50 dkg darált marhahús
- 3 dl paradicsompüré
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 kisebb fehérrépa
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- olívaolaj
- 10 dkg félkemény sajt
Elkészítési idő:
- kb. 60 perc
Elkészítés menete:
- Az apró kockákra vágott vöröshagymát a tisztított, finomra reszelt répákkal együtt az olajon puhára dinszteljük.
- Hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, majd felöntjük a borral. 5 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a felaprított fokhagymát, a paradicsomszószt és a bazsalikomot.
- Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáöntünk 1 dl vizet. Lefedjük, és puhára főzzük a húst.
- A polentakorongokhoz felforraljuk a húslevest, majd folyamatos keverés közben beleszitáljuk a polentát.
- Takaréklángon, kevergetve 4-5 percig főzzük, amíg megdagad és besűrűsödik. Egy ív sütőpapírra egyenletes, kb. 1,5 cm magas rétegben kikenjük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, megszilárdulni, majd pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle.
- Ezeket vajjal kent tűzálló tálba helyezzük, rájuk szedjük az elkészült bolognai ragut, reszelt sajttal megszórjuk, és 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt összesütjük.
A bolognai ragus sült polenta tálalása reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal még ízletesebbé teszi. Ha egy különleges, olaszos fogásra vágysz, próbáld ki ezt a receptet otthon is!
Jó étvágyat kívánunk!