Ha szeretnél egy ínycsiklandó ételt készíteni, a bolognai rakott karfiol tökéletes választás! A karfiol és a bolognai szósz párosítása nemcsak laktató, hanem tele van vitaminnal és rostokkal. Ráadásul ez a recept gluténmentes és könnyen variálható, így az egész család imádni fogja.

Hozzávalók: (4 személyre)
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kg karfiol
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 2 dl passzírozott paradicsom
- só ízlés és bors szerint
- 2 teáskanál olasz fűszerkeverék
- 20 dkg reszelt mozarella
Besamel mártáshoz
- 5 dkg vaj
- 3 dkg finomliszt
- 40 dl tej
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
Elkészítési idő:
- kb. 60 perc
Elkészítés menete:
- A karfiolt szétszedjük, alaposan megmossuk, és sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
- Ezután egy tűzállótálat kevés vajjal kikenünk. A karfiolt a tűzállótálba rendezzük.
- A bolognai mártáshoz:
- A hagymát, fokhagymát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, majd a forró olajban megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a a sertés darált húst, és állandó kavarás mellett kb. 5 percig sütjük.
- Felöntjük 2 dl passzírozott paradicsommal és 75 ml vízzel, majd a mártást felfőzzük. Sóval, borssal és az olaszos fűszerekkel ízesítjük. Ezt követően a mártást a karfiolra öntjük.
- Elkészítjük a besamel mártást:
- Ehhez a 5 dkg vajat egy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, világosra pirítjuk.
- Ezután folyamatos kavarás mellett felöntjük tejjel. Felfőzzük, közepes lángon kevergetve kb. 10 percig főzzük.
- A mártást sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd a darált húsos mártásra simítjuk.
- Az ételt megszórjuk reszelt mozarellával.
- Előmelegített sütőben 220 fokon készre sütjük, kb. 30 perc alatt.
Jó étvágyat kívánunk!