Bolognai rakott karfiol recept – egyszerű, egészséges és isteni finom!

Ha szeretnél egy ínycsiklandó ételt készíteni, a bolognai rakott karfiol tökéletes választás! A karfiol és a bolognai szósz párosítása nemcsak laktató, hanem tele van vitaminnal és rostokkal. Ráadásul ez a recept gluténmentes és könnyen variálható, így az egész család imádni fogja.

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg karfiol
  • 2 evőkanál napraforgó olaj
  • 2 dl passzírozott paradicsom
  • só ízlés és bors szerint
  • 2 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 20 dkg reszelt mozarella
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg finomliszt
  • 40 dl tej
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • kb. 60 perc
  • A karfiolt szétszedjük, alaposan megmossuk, és sós vízben kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük.
  • Ezután egy tűzállótálat kevés vajjal kikenünk. A karfiolt a tűzállótálba rendezzük.
  • A bolognai mártáshoz:
    • A hagymát, fokhagymát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, majd a forró olajban megdinszteljük.
    • Hozzáadjuk a a sertés darált húst, és állandó kavarás mellett kb. 5 percig sütjük.
  • Felöntjük 2 dl passzírozott paradicsommal és 75 ml vízzel, majd a mártást felfőzzük. Sóval, borssal és az olaszos fűszerekkel ízesítjük. Ezt követően a mártást a karfiolra öntjük.
  • Elkészítjük a besamel mártást:
    • Ehhez a 5 dkg vajat egy edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, világosra pirítjuk.
    • Ezután folyamatos kavarás mellett felöntjük tejjel. Felfőzzük, közepes lángon kevergetve kb. 10 percig főzzük.
    • A mártást sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd a darált húsos mártásra simítjuk.
  • Az ételt megszórjuk reszelt mozarellával.
  • Előmelegített sütőben 220 fokon készre sütjük, kb. 30 perc alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük