A lángos nem csak fenséges standétel, hanem finom vendégváró étel vagy főfogás is lehet. Ezúttal egy nagyon finom bolognai ragus töltött lángost készítünk, ami sokak kedvence lehet. Próbáld ki a bolognai raguval töltött lángost! Lángos olaszos ízekkel, miért is ne. Készítsd el, nem fogsz csalódni!

Hozzávalók: (4 személyre)
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 2 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- langyos víz
- 4-5 evőkanál olaj
Töltelékhez:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- só, őrölt bors, pirospaprika ízlés szerint
- 2-3 evőkanál sűrített paradicsom
- oregánó, bazsalikom
- reszelt trappista sajt
- étolaj a sütéshez
Elkészítési idő:
- kb. 100 perc (főzési idő: 70 perc, előkészítés 30 perc)
Elkészítés menete:
- A lángostészta elkészítése:
- A lisztet elvegyítettem egy teáskanál sóval.
- A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
- Mikor felfutott, hozzáadtam a liszthez, s miközben langyos vizet adagoltam hozzá, összegyúrtam.
- Jól formázható, kissé lágy tésztát kell kapnunk. Hozzáadtam az étolajat adtam hozzá s megdagasztottam.
- Letakarva hagytam megkelni.
- Bolognai ragu elkészítése:
- A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon aranysárgára pároljuk.
- Hozzáadjuk darált marhahúst. Sóval ízesítjük, majd darabosra pirítjuk.
- Fűszerezem őrölt borssal, pirospaprikával és a zöldfűszerekkel (oregánó, bazsalikom) (kb. fél kávéskanálnyit adtam hozzá mindegyikből)
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és készre főzzük a bolognai ragut.
- Lángos bolognai raguval megtöltése, lángos sütés:
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán eldolgozzuk, és 15 gombócot csinálunk belőle.
- A gombócokat kerek formára nyújtjuk és egyik felére 1 evőkanál bolognai ragut teszünk.
- A lángostészta másik felét ráhajtjuk, a széleket lenyomkodjuk.
- Az így elkészült lángosokat bő forró olajban kisütjük.
- Tálalás: Frissen tálaljuk, tetején bőségesen megszórjuk reszelt sajttal.
Jó étvágyat kívánunk!