A házi bolognai szósz elkészítése egyszerű, és garantáltan finomabb, mint a bolti változat. Friss alapanyagokból, darált marhahúsból és zamatos paradicsomból készül, amely tökéletesen passzol a bármelyik tésztához. Ez a klasszikus olasz recept órákon át főzve éri el azt a gazdag, mély ízt, amitől igazán különleges lesz. A házi bolognai szósz nemcsak ízletes, de egészségesebb is, mivel te magad ellenőrizheted, mi kerül bele. Próbáld ki ezt a mennyei szószt, és varázsolj olaszos hangulatot az otthonodba!

Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- 1 zellerszár, apróra vágva
- 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g) vagy friss hámozott paradicsom
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 dl vörösbor (opcionális, de ajánlott)
- 1 dl víz vagy húsleves
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- só és őrölt feketebors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- parmezán sajt a tálaláshoz
Elkészítési idő:
- kb. 100 perc (főzési idő: 70 perc, előkészítés 30 perc)
Elkészítés menete:
- Az alap zöldségek pirítása: Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, sárgarépát és zellert, majd pirítsuk őket kb. 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Darált hús hozzáadása: Tegyük hozzá a darált marhahúst, és közepes lángon pirítsuk, amíg barnára nem sül és teljesen szétmorzsolódik (kb. 10 perc).
- Fokhagyma és fűszerek: Amikor a hús átsült, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az oregánót és a bazsalikomot, majd pirítsuk további 1-2 percig.
- Paradicsom és paradicsompüré hozzáadása: Öntsük hozzá a hámozott paradicsomot és a paradicsompürét, keverjük össze jól, majd adjunk hozzá egy kis vizet vagy húslevest.
- Főzés: Csökkentsük a lángot, és hagyjuk, hogy a szósz lassan főjön kb. 45-60 percig. Közben időnként kevergessük meg. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet.
- Végső ízesítés: Ha szeretnénk, öntsük bele a vörösbort, majd hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon (kb. 5 perc). Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Tálalás: Tálaljuk frissen főtt tésztával, és szórjuk meg reszelt parmezán sajttal.
A házi bolognai szósz széles körben felhasználhatjuk pl. pizzafeltétnek, bolognai spagettihez vagy egyéb tésztaételek kísérőjeként. Egyik legfinomabb mártás, amit érdemes saját kezűleg elkészíteni. A mártás elkészítése habár kissé hosszú, de mindenképpen meghálálja a befektetett időt.
Jó étvágyat kívánunk!