Házi bolognai szósz elkészítése

A házi bolognai szósz elkészítése egyszerű, és garantáltan finomabb, mint a bolti változat. Friss alapanyagokból, darált marhahúsból és zamatos paradicsomból készül, amely tökéletesen passzol a bármelyik tésztához. Ez a klasszikus olasz recept órákon át főzve éri el azt a gazdag, mély ízt, amitől igazán különleges lesz. A házi bolognai szósz nemcsak ízletes, de egészségesebb is, mivel te magad ellenőrizheted, mi kerül bele. Próbáld ki ezt a mennyei szószt, és varázsolj olaszos hangulatot az otthonodba!

Házi bolognai szósz elkészítése
  • 500 g darált marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 sárgarépa, apróra vágva
  • 1 zellerszár, apróra vágva
  • 1 konzerv hámozott paradicsom (400 g) vagy friss hámozott paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor (opcionális, de ajánlott)
  • 1 dl víz vagy húsleves
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • só és őrölt feketebors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • parmezán sajt a tálaláshoz
  • kb. 100 perc (főzési idő: 70 perc, előkészítés 30 perc)
  • Az alap zöldségek pirítása: Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, sárgarépát és zellert, majd pirítsuk őket kb. 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  • Darált hús hozzáadása: Tegyük hozzá a darált marhahúst, és közepes lángon pirítsuk, amíg barnára nem sül és teljesen szétmorzsolódik (kb. 10 perc).
  • Fokhagyma és fűszerek: Amikor a hús átsült, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az oregánót és a bazsalikomot, majd pirítsuk további 1-2 percig.
  • Paradicsom és paradicsompüré hozzáadása: Öntsük hozzá a hámozott paradicsomot és a paradicsompürét, keverjük össze jól, majd adjunk hozzá egy kis vizet vagy húslevest.
  • Főzés: Csökkentsük a lángot, és hagyjuk, hogy a szósz lassan főjön kb. 45-60 percig. Közben időnként kevergessük meg. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet.
  • Végső ízesítés: Ha szeretnénk, öntsük bele a vörösbort, majd hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon (kb. 5 perc). Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  • Tálalás: Tálaljuk frissen főtt tésztával, és szórjuk meg reszelt parmezán sajttal.

A házi bolognai szósz széles körben felhasználhatjuk pl. pizzafeltétnek, bolognai spagettihez vagy egyéb tésztaételek kísérőjeként. Egyik legfinomabb mártás, amit érdemes saját kezűleg elkészíteni. A mártás elkészítése habár kissé hosszú, de mindenképpen meghálálja a befektetett időt.