Így készíts tökéletes bolognai rakott pennét lépésről lépésre!

Ha egy igazán laktató és ízekben gazdag ételre vágysz, próbáld ki a bolognai rakott pennét! Ez a különleges tésztaétel a klasszikus bolognai ragu és a penne házasságából született, egy kis csavarral: rétegezve, tepsiben sütve, gazdag sajtréteggel megkoronázva. Friss fűszerek, zamatos paradicsomszósz, és olvadó sajt réteg borítja be ezt a tésztás csodát, amit egy gyors hétköznapi vacsorára vagy egy baráti összejövetelre is bátran elkészíthetsz. Próbáld ki!

  • 50 dkg penne-tészta (a receptnél ezt a penne-tésztát használtam)
  • 40 dkg darált marhahús
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db közepes sárgarépa (reszelve)
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 25 dkg konzerv paradicsom
  • 3 dl paradicsomlé
  • 1 csokor bazsalikom
  • 2 db babérlevél
  • 25 dkg mozzarella
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • kb. 90 perc
  • Bolognai ragu elkészítése:
    • A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát pedig lereszeljük.
    • Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál olívaolajon üvegere pároljuk.
    • Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát majd tovább pároljuk az ételt.
    • Ha a zöldségek kellően megpárolódtak, hozzáadjuk a darált marhahúst, fehéredésig pirítjuk.
    • Ezután hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, felöntjük 2 dl száraz vörösborral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
    • Keverve takaréklángon sűrű ragut főzünk belőle (70 perc alatt).Ha túl sűrű a ragu, akkor kevés vizet önthetünk hozzá.
  • Tészta elkészítése:
    • Amikor már látjuk, hogy a ragu hamarosan elkészül, a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Forrásban lévő vízben 6-7 perc)
    • A paradicsomlét összerottyantjuk az apróra tépkedett bazsalikommal, a babérlevéllel, némi sóval és frissen őrölt borssal.
  • Rakott penne előkészítése és sütése:
    • Amikor a ragu elkészült, a tészta kifőtt, és a paradicsomszósz, veszünk egy jénai tálat.és telepakoljuk.
    • Felváltva, rétegezve megtöltjük a jénai tálat: tészta, ragu, paradicsomszósz, tészta, ragu, paradicsomszósz. Ezt addig ismételjük, még minden összetevő elfogy.
    • A tetejére rámorzsoljuk a mozzarella sajtot teszünk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
    • Frissen tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük