Ha egy igazán laktató és ízekben gazdag ételre vágysz, próbáld ki a bolognai rakott pennét! Ez a különleges tésztaétel a klasszikus bolognai ragu és a penne házasságából született, egy kis csavarral: rétegezve, tepsiben sütve, gazdag sajtréteggel megkoronázva. Friss fűszerek, zamatos paradicsomszósz, és olvadó sajt réteg borítja be ezt a tésztás csodát, amit egy gyors hétköznapi vacsorára vagy egy baráti összejövetelre is bátran elkészíthetsz. Próbáld ki!

Hozzávalók: (4 személyre)
- 50 dkg penne-tészta (a receptnél ezt a penne-tésztát használtam)
- 40 dkg darált marhahús
- 1 db vöröshagyma
- 2 db közepes sárgarépa (reszelve)
- 2 dl száraz vörösbor
- 25 dkg konzerv paradicsom
- 3 dl paradicsomlé
- 1 csokor bazsalikom
- 2 db babérlevél
- 25 dkg mozzarella
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítési idő:
- kb. 90 perc
Elkészítés menete:
- Bolognai ragu elkészítése:
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát pedig lereszeljük.
- Az apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál olívaolajon üvegere pároljuk.
- Hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát majd tovább pároljuk az ételt.
- Ha a zöldségek kellően megpárolódtak, hozzáadjuk a darált marhahúst, fehéredésig pirítjuk.
- Ezután hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, felöntjük 2 dl száraz vörösborral, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Keverve takaréklángon sűrű ragut főzünk belőle (70 perc alatt).Ha túl sűrű a ragu, akkor kevés vizet önthetünk hozzá.
- Tészta elkészítése:
- Amikor már látjuk, hogy a ragu hamarosan elkészül, a tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. (Forrásban lévő vízben 6-7 perc)
- A paradicsomlét összerottyantjuk az apróra tépkedett bazsalikommal, a babérlevéllel, némi sóval és frissen őrölt borssal.
- Rakott penne előkészítése és sütése:
- Amikor a ragu elkészült, a tészta kifőtt, és a paradicsomszósz, veszünk egy jénai tálat.és telepakoljuk.
- Felváltva, rétegezve megtöltjük a jénai tálat: tészta, ragu, paradicsomszósz, tészta, ragu, paradicsomszósz. Ezt addig ismételjük, még minden összetevő elfogy.
- A tetejére rámorzsoljuk a mozzarella sajtot teszünk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Frissen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!