A bolognai tésztával az egyik legnépszerűbb étel a világon, rengeteg rejtély övezi ezt az ételt. Ez a könnyen elkészíthető fogás nevéből eredendően olasznak gondoljuk, viszont ez így nem teljesen igaz. Lássuk is néhány érdekes tényt a bolognairól.

- Bolognai spagetti azaz spaghetti alla bolognese. Egy érdekes étel, neve alapján azt gondolhatnánk, hogy az olasz gasztronómia remeke, sőt egyes szakácskönyvek így is gondolják itthon és külföldön egyaránt. A spagetti dél – olasz, a ragu bolognai, mégis a kettő együttese nem az. A spagetti szó az olasz spago szóra vezethető vissza, ami húrt jelent, ezzel utalnak a tészta formájára. A bolognai spagetti valójában Bolognában nem létezett, mivel ott a ragut a helyi, tojásos tagliatelle vagy lasagne tésztával szolgálták fel.
- A családok egyik kedvenc étele a hamis bolognai spagetti, főleg fagyasztva vagy csomagolva vásárolják meg a boltban kapható kész mártásokat. A harmadik helyen állt a német munkahelyi menzákon leggyakrabban eladott ebédek közül.
- A II. világháborúban az amerikai katonák az olaszországi hadjárat alatt nagyon megkedvelték a bolognai szószos tagliatelle al ragut. A háború végén hazatérve az olasz vendéglőkben rengeteg veterán rendelt bolognai szószos tésztaételt. Az olasz-amerikai étteremtulajdonosok a bolognai szószt nem tojásos tagliatellével vagy lasagnéval tálalták, hanem spagettivel.
- Praktikus olasz receptek amerikai konyhákhoz című könyvben jelent meg először az amerikai változat receptje , amelyet Julia Lovejoy Cuniberti írt 1917-ben.
- A bolognai ragu eredeti, tradicionális receptjét az Olasz Gasztronómiak Akadémia 1982. október 17.-én védjegyezte. Az eredeti recept a marhának a zsírosabb részeit (szegy, lapocka) valamint sertés szalonnát használ a ragu elkészítéséhez.
- A tésztával tálalt ragú legkorábbi dokumentált receptje Alberto Alvisitől a 18. század végi Imolából származik (Bologna közeli város). Ő volt helyi bíboros majd később VII. Piusz pápa szakácsa.
- Angliában és Ausztráliában „spag bol” néven is ismerik, inkább a helyi konyha ételeként tekintenek rá és nem olasz fogásként.