Keresel egy könnyedebb, mégis ízletes változatot a klasszikus bolognai spagettire? A csirkemell felhasználásával készült bolognai szósz nemcsak egészséges és diétás, de gyorsan elkészíthető és az egész család imádni fogja! Ez a recept tökéletes választás, ha kalóriaszegény bolognait szeretnél enni húsos ízekkel, de nehezebb, zsíros húsok nélkül. Egészséges alternatíva a klasszikus darált marhahúsos bolognaihoz.

Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 csomag spagetti tészta
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma , apróra vágva
- 2 közepes sárgarépa , apróra felaprítva
- 50 dkg darált csirkemell hús vagy apróra kockázott csirkemell is jó.
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma , apróra vágva
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál kakukkfű
- ¼ teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál fekete bors
- 3 db apróra kockázott paradicsom
- 1 csésze csirkehúsleves (főzés előtt a csirkehús alaplét készítsük el)
- 2 babérlevél
- friss bazsalikomlevél ízlés szerint
- 20 dkg reszelt parmezán sajt , opcionális
Elkészítési idő:
- kb. 50 perc
Elkészítés menete:
- Tegyünk fel a tűzhelyre egy nagy fazék vizet, és szórd meg sóval. Add hozzá a tésztát, és főzd a csomagoláson található utasítások szerint „al dente” állagúra. Ha kész a tészta, és tedd félre.
- Készítsük el a párolt zöldségeket: Melegítsd fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát és a sárgarépát, és főzd gyakori keverés mellett, amíg a sárgarépa megpuhul, 9-10 percig.
- Pároljuk meg a csirkehúst: Add hozzá a csirkét, és főzd, közben törd össze a darabokat egy fakanállal, amíg a hús már nem rózsaszín.
- Adjuk hozzá a paradicsompürét, és folyamatos keverés mellett főzzük körülbelül egy percig.
- Adjuk hozzá a fűszereket: Keverjük hozzá a fokhagymát, a szárított oregánót, a kakukkfüvet, az őrölt pirospaprikát, a sót és a borsot. Főzzük 2 percig.
- Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, a csirkehúslevest, a bort (ha használunk) és a babérlevelet. Tegyük rá a fedőt, forraljuk fel, és főzzük lassú tűzön körülbelül 10-15 percig. Várjunk addig, míg besűrűsödik.
- Távolítsd el főzetből a babérleveleket, és add a lecsepegtetett tésztát a bolognai szószhoz. Óvatosan forgasd át, hogy a tészta egyenletesen bevonódjon a szósszal.
- Tálalás előtt szórjuk meg bőségesen parmezán sajttal (ha használunk) és tépett friss bazsalikomlevéllel. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, tálalás előtt adjunk hozzá fűszereket.
Tipp: Adj hozzá egy kevés reszelt szerecsendiót az extra aromáért. A bolognai szósz akár 2-3 napig is eláll a hűtőben, és jól fagyasztható!
Jó étvágyat kívánunk!
