Bolognai csirkemellből – diétás, gyors és isteni finom recept

Keresel egy könnyedebb, mégis ízletes változatot a klasszikus bolognai spagettire? A csirkemell felhasználásával készült bolognai szósz nemcsak egészséges és diétás, de gyorsan elkészíthető és az egész család imádni fogja! Ez a recept tökéletes választás, ha kalóriaszegény bolognait szeretnél enni húsos ízekkel, de nehezebb, zsíros húsok nélkül. Egészséges alternatíva a klasszikus darált marhahúsos bolognaihoz.

Bolognai csirkemell
  • 1 csomag spagetti tészta 
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 vöröshagyma , apróra vágva
  • 2 közepes sárgarépa , apróra felaprítva
  • 50 dkg darált csirkemell hús vagy apróra kockázott csirkemell is jó.
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma , apróra vágva
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • ¼ teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál fekete bors
  • 3 db apróra kockázott paradicsom
  • 1 csésze csirkehúsleves (főzés előtt a csirkehús alaplét készítsük el)
  • 2 babérlevél
  •  friss bazsalikomlevél ízlés szerint
  • 20 dkg reszelt parmezán sajt , opcionális
  • kb. 50 perc
  • Tegyünk fel a tűzhelyre egy nagy fazék vizet, és szórd meg sóval. Add hozzá a tésztát, és főzd a csomagoláson található utasítások szerint „al dente” állagúra. Ha kész a tészta, és tedd félre.
  • Készítsük el a párolt zöldségeket: Melegítsd fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát és a sárgarépát, és főzd gyakori keverés mellett, amíg a sárgarépa megpuhul, 9-10 percig.
  • Pároljuk meg a csirkehúst: Add hozzá a csirkét, és főzd, közben törd össze a darabokat egy fakanállal, amíg a hús már nem rózsaszín.
  • Adjuk hozzá a paradicsompürét, és folyamatos keverés mellett főzzük körülbelül egy percig.
  • Adjuk hozzá a fűszereket: Keverjük hozzá a fokhagymát, a szárított oregánót, a kakukkfüvet, az őrölt pirospaprikát, a sót és a borsot. Főzzük 2 percig.
  • Adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot, a csirkehúslevest, a bort (ha használunk) és a babérlevelet. Tegyük rá a fedőt, forraljuk fel, és főzzük lassú tűzön körülbelül 10-15 percig. Várjunk addig, míg besűrűsödik.
  • Távolítsd el főzetből a babérleveleket, és add a lecsepegtetett tésztát a bolognai szószhoz. Óvatosan forgasd át, hogy a tészta egyenletesen bevonódjon a szósszal.
  • Tálalás előtt szórjuk meg bőségesen parmezán sajttal (ha használunk) és tépett friss bazsalikomlevéllel. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, tálalás előtt adjunk hozzá fűszereket.

Tipp: Adj hozzá egy kevés reszelt szerecsendiót az extra aromáért. A bolognai szósz akár 2-3 napig is eláll a hűtőben, és jól fagyasztható!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük