Fedezd fel a cukkinis spagetti egészséges és ízletes világát! Ez a könnyű, mégis laktató fogás tökéletes választás, ha alacsony szénhidráttartalmú, de ízekben gazdag vacsorára vágysz. A hagyományos bolognai szósz friss zöldségekkel és cukkinitésztával új szintre emeli a klasszikus olasz konyhát.

Hozzávalók: (4 személyre)
- 50 dkg darált sertéshús
- 3 darab cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 darab babérlevél
- 1 teáskanál cukor
- 1 szál fehérrépa
- fél darab zellergumó
- 2 darab paradicsom
- 5 dl paradicsomlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint majoranna
- ízlés szerint rozmaring
- ízlés szerint bazsalikom
- ízlés szerint bors
- 10 dkg parmezán
Elkészítési idő:
- kb. 60 perc
Elkészítés menete:
- A zöldséget mossuk meg, vágjuk le a végeit, majd nagy lyukú sajtreszelőn is reszeljük le. Egy percre dobjuk forró, sós vízbe, majd szűrjük le.
- Készítsük el a bolognai szószt: Elsőként reszeljük le egy nagy lyukú sajtreszelőn a répát, a fehérrépát és a zellergumót. Ezután egy kis olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát a lereszelt zöldségekkel együtt.
- Erre mehet rá a darált sertéshús, amit addig párolunk, amíg ki nem fehéredik. Párolás közben kicsit sózzuk meg.
- Ha kész a hús, mehet rá az összezúzott fokhagyma és a kockákra vágott paradicsom, ezzel is keverjük át párszor, amíg a paradicsom meg nem fonnyad.
- Erre mehet rá a paradicsomlé, aztán dobálhatjuk bele a fűszereket (só, majoranna, rozmaring,bazsalikon ízlés szerint) és adjuk hozzá a cukrot is. Ha szükséges, akkor még sózzuk utána a szószt.
- Ha ezzel megvagyunk, alacsony lángon, fedővel letakarva még kb. 40 percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek.
- Tészta elkészítése: Amíg készül szósz, addig nagy fazék forrásban lévő sós vízben főzzük ki a tésztánkat.
- A vízben egy púpozott sót tegyünk. Ez segít kihozni a tészta ízét. Olaj nem kell, mert bevonatot képez a tészta felületén, ami gátolja a szósz megtapadását.
- Ha már zubog víz, óvatosan engedd bele a spagettit. Ne törd kisebb darabokra a tésztaszálakat! A kilógó végek néhány másodperc múlva maguktól belecsusszannak a főzővízbe.
- Főzés közben többször keverd át a tésztát wegy hosszúkás fakanállal, hogy ne tapadhasson le az edény aljára és ne ragadhasson össze.
- Akkor jó a tészta állaga, ha félbehajtva nem törik el, továbbá fogkemény (al dente) állagú, vagyis még harapható.
- A kifőtt tésztát szűrd le, és azonnal forgasd össze az elkészült bolognai szósszal. Ha hideg víz alá tartod, akkor csak kimosod az ízét, ráadásul kihűl.
- Tálaláskor pedig reszelt parmezánnal szórjuk meg a tetejét.Tálaláskor annyi szószt használj, amennyi a tészta súlya.
Jó étvágyat kívánunk!
