Így készíts cukkinis spagettit, amit a család is imádni fog!

Fedezd fel a cukkinis spagetti egészséges és ízletes világát! Ez a könnyű, mégis laktató fogás tökéletes választás, ha alacsony szénhidráttartalmú, de ízekben gazdag vacsorára vágysz. A hagyományos bolognai szósz friss zöldségekkel és cukkinitésztával új szintre emeli a klasszikus olasz konyhát.

Cukkinis spagetti recept
Cukkinis spagetti recept, Fotó: Getty Images
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 3 darab cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 szál fehérrépa
  • fél darab zellergumó
  • 2 darab paradicsom
  • 5 dl paradicsomlé
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint majoranna
  • ízlés szerint rozmaring
  • ízlés szerint bazsalikom
  • ízlés szerint bors
  • 10 dkg parmezán
  • kb. 60 perc
  •  A zöldséget mossuk meg, vágjuk le a végeit, majd nagy lyukú sajtreszelőn is reszeljük le.  Egy percre dobjuk forró, sós vízbe, majd szűrjük le. 
  • Készítsük el a bolognai szószt: Elsőként reszeljük le egy nagy lyukú sajtreszelőn a répát, a fehérrépát és a zellergumót. Ezután egy kis olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát a lereszelt zöldségekkel együtt.
    • Erre mehet rá a darált sertéshús, amit addig párolunk, amíg ki nem fehéredik. Párolás közben kicsit sózzuk meg.
    • Ha kész a hús, mehet rá az összezúzott fokhagyma és a kockákra vágott paradicsom, ezzel is keverjük át párszor, amíg a paradicsom meg nem fonnyad.
    • Erre mehet rá a paradicsomlé, aztán dobálhatjuk bele a fűszereket (só, majoranna, rozmaring,bazsalikon ízlés szerint) és adjuk hozzá a cukrot is. Ha szükséges, akkor még sózzuk utána a szószt.
    • Ha ezzel megvagyunk, alacsony lángon, fedővel letakarva még kb. 40 percig főzzük, hogy az ízek jól összeérjenek.
  • Tészta elkészítése: Amíg készül szósz, addig nagy fazék forrásban lévő sós vízben főzzük ki a tésztánkat.
    • A vízben egy púpozott sót tegyünk. Ez segít kihozni a tészta ízét. Olaj nem kell, mert bevonatot képez a tészta felületén, ami gátolja a szósz megtapadását.
    • Ha már zubog víz, óvatosan engedd bele a spagettit. Ne törd kisebb darabokra a tésztaszálakat! A kilógó végek néhány másodperc múlva maguktól belecsusszannak a főzővízbe. 
    • Főzés közben többször keverd át a tésztát wegy hosszúkás fakanállal, hogy ne tapadhasson le az edény aljára és ne ragadhasson össze.
    • Akkor jó a tészta állaga, ha félbehajtva nem törik el, továbbá fogkemény (al dente) állagú, vagyis még harapható.
  • A kifőtt tésztát szűrd le, és azonnal forgasd össze az elkészült bolognai szósszal. Ha hideg víz alá tartod, akkor csak kimosod az ízét, ráadásul kihűl.
  • Tálaláskor pedig reszelt parmezánnal szórjuk meg a tetejét.Tálaláskor annyi szószt használj, amennyi a tészta súlya.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük